איך מייצרים שגרה בעידן של אי-ודאות וכיצד מלמדים ילדים לרחוץ ידיים כהלכה? אספנו עבורכם טיפים שיעזרו לכם להכניס את ילדיכם לשנת הלימודים הקרובה בצורה הכי טובה שאפשר
שולי הלוי
גם השנה תיפתח שנת הלימודים בצל מגפת הקורונה וחשוב לעזור לילדינו, ובפרט לאלו הקטנים יותר, להתכונן לכזו שמלאה בלא מעט סימני שאלה ואי ודאות. בשעה שלילדים קשה יותר לאמץ הרגלים חדשים, חשוב שנקנה להם כלים שיעזרו להפחית את סיכויי חשיפתם לנגיף אך לצד זאת, גם יאפשרו להם לקיים שגרת לימודים נכונה ובריאה ככל האפשר. הכנו עבורכם כמה מהיעילים והשימושיים במיוחד.
גם בשנת הלימודים הקרובה צפויים תלמידי העולם לבלות שעות-לימוד רבות בישיבה לשולחן למול מסך מחשב וכזו נכונה וארגונומית, היא מיומנות לחיים. לכן, למדו את ילדיכם כיצד לשבת נכון אל השולחן ואיך מומלץ להניח את הידיים על המקלדת או משטח-ההצבעה. דאגו שהשולחן והכיסא יתאימו למידות הילד, כשההמלצה היא גובה שולחן הזהה לגובהם של המרפקים בשעה שהם יושבים (בגב זקוף) על הכיסא, כשכפות הרגליים מונחות על הרצפה והברכיים ב-90 מעלות. במידה והחלטתם אף להשקיע בריהוט חדש, שקלו את האפשרות לרכוש שולחן מודולרי שיוכל לגבוה ביחד עם הילדים לאורך השנים.
זאת ועוד, לאור קיומה של אפשרות ללמידה ממושכת מרחוק דרך הזום, מומלץ לוודא מראש שברשותכם חבילת אינטרנט איכותית ואמינה לשם מניעת תקלות חיבור אפשריות שעשויות להתרחש במהלכה, כמו גם להגדיר מחדש את הגבלות ״זמן המסכים״ בשאר שעות היום – שלא יסיחו את דעתם מהעיקר.
טוב לדעת: התירוץ ״כריש אכל את הכבל התת-ימי של תשתית האינטרנט הביתי ולכן לא הגשתי שיעורי בית״, אינו בתוקף מאז 2014.
החשיבות של שמירה על היגיינה והגנה על בריאות הציבור לא הומצאה עם מגפת הקורונה, אבל אין ספק שגם בהקשר זה, היא הייתה (ועודנה) נוטיפיקציה חשובה. בשנת הלימודים הקרובה יפגשו ילדיכם מדי יום אנשים רבים ומכאן שהסיכוי שהם (ואתם) יחשפו לנגיף גבוה יותר. ההנחיות על שמירת מרחק של מטר וחצי, רחיצת ידיים או עטיית מסכה נוגעות גם במחלות ויראליות אחרות והקפדה עליהן, יכולה להגן על ילדיכם גם מפניהן.
אז איך מלמדים ילדים ״כמה זה״ שני מטרים? בוחרים אובייקט באורך הנכון שיהיה להם קל לדמיין אותו במרחב, דוגמת רוחבה של מכונית משפחתית כשעומדים משני צידיה. מומלץ לתרגל את שמירת המרחק בפעילויות המשותפות מחוץ לבית, כדי שהיישום ביום-יום יהיה פשוט.
ומה בנוגע לשטיפת ידיים? אנחנו מכורים לשירי רחיצת ידיים למינהם ואנחנו בטוחים שילדיכם יאהבו אותם גם כן, מה שמשפר את הסיכוי שהם ירחצו ידיים כהלכה וכמובן – תוך כדי שירה.
ומה לגבי ג'ל לחיטוי ידיים? הנחיות השימוש בתכשירי חיטוי דומות לאלו של רחיצת ידיים: שפשוף החומר בכפות הידיים במשך כ- 20 שניות, עד שהחומר נספג ונעלם.
ואיך מרגילים את הילדים להסתובב שעות ארוכות עם מסכה? מתחילים לתרגל את עטייתה בשגרה: ערב סרט ביתי או נסיעה משפחתית מעט ארוכה. בדקו כמה זמן הילדים מצליחים להשאירה במקומה, האריכו את פרקי הזמן מעת לעת ובצעו איתם תרגילי נשימה, שיעזרו להם להירגע במידה ויחושו חרדה או מחנק מתחת למסכה. מומלץ גם לתרגל איתם דיבור בקול רם (כשהם עם מסיכה, כן?), כדי שיוכלו לתקשר תוך עטייתה גם בכיתה.
שמרו על שגרה בריאה
בתוך אי הוודאות הכללית שמאפיינת את התקופה האחרונה, חשוב לשמור על שגרה בחיי הילדים הכוללת: השכמה מוקדמת, ארוחת בוקר מזינה והתארגנות ליום הלימודים, בבית או בכיתה. הילדים לא נרדמים לפני חצות? יום-יומיים של השכמה מוקדמת תעזור למחוגי השעון-הפנימי שלהם להתכוונן.
בנוסף, תכננו יחד איתם את השגרה-השבועית הצפויה: חוג, תנועת נוער, שיעור-עזר או פגישות עם חברים. אם ילדיכם גדולים ומשתמשים בסמארטפון, ודאו שהם יודעים איך משתמשים בלוח השנה וסנכרנו מולם את האירועים החשובים, ואם הם קטנים יותר, צרו איתם ״מערכת שעות משפחתית״ עם כל הפעילויות הקבועות ואחרי שיסיימו לקשטה, תלו אותה במקום שיהיה נגיש גם עבורם.
לסיכום, אם גם אתם נמנים בין אותם ההורים שחווים לא מעט אתגרים בתקופה הנוכחית, המלצתינו עבורכם היא בעיקר לנסות ולשמור ככל הניתן על שגרה יומית בריאה ונכונה עבור ילדיכם. היו סבלניים, הקפידו על כלל ההנחיות הבריאותיות וחשוב יותר, היו קשובים והעניקו להם את כל מה שדרוש לצורך קיומה.
שנת לימודים מהנה, מחכימה ובריאה לכל תלמידי ישראל.
קרדיט לתמונה: Shutterstock