גמילה מחיתולים מהווה אתגר התפתחותי אדיר בשביל פעוטות ולפי מחקר שנערך עבור קופת חולים מסוימת בישראל בשנת 2014, כ-45% מההורים חשים מתוסכלים כבר בימים הראשונים של התהליך. על פניו הנתונים אמורים להפתיע, כי הרי בסופו של דבר כולם עוברים את זה ונגמלים – אך האמת היא שיש המון בעיות נפוצות שמשותפות להורים לילדים בטווח רחב של גילאים.
הנה למשל 5 בעיות שכיחות וטיפים להתמודד איתן:
טווח הזמן להתאפקות לפני עשיית צרכים הולך וגדל בהדרגה. הבעיה הנפוצה היא שבזמן הזה, הילד מתקשה להפסיק את פעילותו ולהתפנות לשירותים. הפתרון נוח כי אין ממש מה לעשות: צריך לזכור שמדובר בקושי נורמלי לחלוטין, הוא מסמן תהליך תקין של גמילה מחיתולים והוא אפילו מומלץ בקרב חוקרים ואנשי מקצוע.
בנוסף, חשוב לכבד את הילד ולא לחייב אותו ללכת לשירותים גם אם ברור שהוא עומד לפספס את חלון ההזדמנויות. התופעה אמורה להשתפר מעצמה ולבוא ממנו.
גם ילדים שהתחילו תהליך גמילה מוצלח עלולים לחוות רגרסיה ולסרב להמשיך לשתף פעולה או אפילו להתנגד. הסיבה לכך היא שהילד רוצה לגלות עצמאות על גופו, והפתרון מבחינת ההורים הוא להרפות.
כמו כן, התנגדות לגמילה היא לעיתים אינדיקציה למאבקי כוחות בתחומים אחרים וכדאי להורים לבחון את הסוגיה בפרספקטיבה רחבה יותר.
גמילה מפיפי בדרך כלל מהיר יותר בהשוואה לגמילה מקקי. יש ילדים שנבהלים ממראה הצואה, מהתחושה הלא מוכרת של השירותים או מישיבה ממושכת והפתרון הוא לאפשר לילדים להכיר את מה שיוצא להם מהגוף. אפשר לעשות זאת באמצעות שירים, סיפורים או התייחסות חיובית לסיטואציה. אין סיבה לעקם את הפרצוף ובשום אופן לא מומלץ לתת לילד תחושה של אשמה בגלל הריח או המראה.
אחת הבעיות החמורות ברשימה היא התאפקות. זו בעיה שעלולה לסכן את הילד וצריך להתמודד איתה בשלב מוקדם. היא עלולה לנבוע מגורם פיזיולוגי או מנטאלי, ולכן כדאי לפנות לרופא הילדים כדי לבדוק אפשרות לשילוב סיבים מרככי צואה או שמן פראפין בתזונה.
במידה ומדובר בקושי פסיכולוגי, ניתן לפנות לאיש מקצוע ולהקל על התהליך מבחינה רגשית באמצעות טיפול.
כל ילד מגיב באופן אחר לתהליך הגמילה ואחת הבעיות הנפוצות היא עשיית הצרכים בשירותים בבית, אך הימנעות מכניסה לשירותים בגן – או ההיפך.
מצבים כאלה צריכים להדליק נורת אזהרה כי הם מעידים על קושי במערכת היחסים בין ההורה והילד, לכן צריך לתת לו תחושה שסומכים עליו, מכבדים אותו ולא מפעילים לחץ.