שם עט: עומר רגב
לפני כלמעלה מעשרים וחמש שנים, הגיעו בישראל למסקנה כי התנהלות מקיימת ממושכת אינה יכולה להסתפק רק בהקמת שכונות מגורים דחוסות, ברמת הפיתוח של מבנים ושטחים ציבוריים וברמת השירותים העירוניים כדוגמת ניקיון ותחבורה ציבורית. אחת השיטות שהביאו לקידום הנושא הייתה באמצעות תחרויות כמו תחרות הקריה היפה והמקיימת, המתקיימת כבר מדי שנה החל משנת 1993 ומזכה את הערים והמועצות האזוריות הזוכות בה בכוכבים ובדגלי יופי. אז מי הן הערים היפות בישראל?
גבעת שמואל זוכה בחמישה כוכבי יופי במרכז בתחרות "קריה יפה ומקיימת" של המועצה לישראל יפה ועומדת בראש ובמעמד המכובד כבר תשע שנים ברציפות. כך אמר ראש העיר יוסי ברודני בתגובה לזכייה: "גבעת שמואל היא עיר מרכז מהמובילות בישראל בתחומים רבים וכמובן גם באיכות חיים. הזכייה בחמישה כוכבי יופי בפעם התשיעית ברציפות, מעידה מכל על איכותה, ניקיונה וטיפוחה של העיר לרווחתם של כל תושביה".
בשנים האחרונות זוכה גבעת שמואל לעדנה ופיתוח מואצים. רק לאחרונה, אושרו הקמתן של שכונות חדשות שעתידות להציע כ-719 דירות למכירה בגבעת שמואל. רק בשנת 2007, הוכרזה גבעת שמואל כעיר צעירה ומרכזית העשירה בחיי קהילה תוססים עקב קרבתה לאוניברסיטת בר אילן ולערים בולטות במרכז הארץ ההופכת אותה ליעד נחשק גם עבור אקדמאים המהווים 55% מבני ה-25 ומעלה. על כן, בתכנונה העתידי מצויים בניה של דירות יוקרה לצד דירות קטנות העשויות לשרת את כלל האוכלוסייה, דיור מוגן, הרחבת אזורי התעשייה והמסחר והקמת פארק בשטח של כ-30 דונם הכולל גם שטחי איגום.
בשנת 2019 זכתה כרמיאל בחמישה כוכבי יופי באזור הצפון. ראש עיריית כרמיאל משה קונינסקי, אמר בתגובה לזכייה: "זו הזדמנות מצוינת להודות לראשי המנהלים ולכלל עובדי העירייה, שעסקו וממשיכים לעסוק במלאכת השמירה על כרמיאל כעיר איכותית, יפה ונקייה במשך כל השנה". בשנת 2018 זכתה גם כפר ורדים בגליל העליון באות תרומה לקהילה בשל פעילות התנדבותית ענפה של התושבים בה.
כוכבי היופי לא פסחו גם על הערים הדרומיות בארץ. דוגמה לכך היא העיר אילת, הזוכה מדי שנה כבר למעלה מעשור בחמישה כוכבי יופי. בשנת 2019 אף זכתה באות הצטיינות – אחת מארבע הערים המשקיעות ביותר באיכות החיים ובפעילויות למען הקהילה.
בתחרות הקריה היפה נבחנים קריטריונים שונים אשר נמדדים מעט אחרת בערים ומועצות מקומיות השונות בגודלן. הערים מקבלות כוכבים על־פי הקריטריונים הללו והניקוד הינו עבור חמישה מדדים עיקריים:
בודק הימצאותם של ברזי כיבוי אש, מערכות תיעול, פינוי אשפה, ניקיון ותחזוקה בשכונות מגורים ובמבנים ציבוריים.
בודק הימצאות של חניות ציבוריות, מדרכות, עמודי תאורה, שילוט, תחנות אוטובוסים, לוחות מודעות וכדומה.
בודק האם קיימים מספיק מתקני שעשועים, פארקים, חופים ורמת הניקיון בהם, אתרים היסטוריים וגינון עירוני.
בוחן קיומם של שירותים ציבוריים, תחנות מרכזיות, מרכזים מסחריים ואזורי תעשייה לצורך בדיקת רמת הזיהום הסביבתי.
נבדקת המידה בה ישנם התייעלות אנרגטית, חיסכון במים, הפרדת פסולת, עידוד השימוש בתחבורה ציבורית וחליפית, חינוך והסברה, שקיפות ודיווח, העסקת קהלים מיוחדים ויוזמות נוספות כגון עידוד בנייה ירוקה.
ההשתתפות בתחרות היא לפי רצון חברי העירייה או המועצה ונעשית בשיתוף אנשי העמותה לישראל יפה, משרד הפנים והמועצה הנבדקת.
לסיכום, תחרות הקריה היפה מספקת הצצה ליחס העירייה, המועצות האזוריות והמקומיות לתושביהן. באמצעות בחינת המדדים השונים, ניתן להכריע מי מהן מקפידה יותר על איכות החיים בעיר ומשלבת נושאי קיימות שונים. גם שמירה על איכות הסביבה וריאות ירוקות הינו מדד חשוב, שכן הוא חיוני לערים במרכזים אורבניים תוססים דוגמת המטרופולין המאפיין את מרכז הארץ. הקפדה על נושאים אלו בתורה מעלה גם את ערך הדירות בערים – ככל שרווחת חייהם של התושבים בהן משתפרת ומספקת.
תמונה מאת Shutterstock