דכדוך, משבר, עצב... ישנן תופעות רבות שניתן להתבלבל ביניהן, ולכן, בכל פעם שאנחנו חשים מדוכדכים וירודים מעט, מישהו יכריז שאנחנו בדיכאון. לא בדיוק, מאחר וסימני דיכאון קשה לפספס, בעיקר מאחר והם מורכבים ממינונים שונים וחזרתיות של תסמינים מסוימים. אמנם, סימני דיכאון עלולים להיות דומים במעט לתחושות המקבילות שאת שמותיהן מנינו קודם, אולם כאשר מדובר בדיכאון קליני, חיבוק, למשל, אשר מסוגל לשפר את המצב בתחושות המקבילות, לא יסייע ולא ישפר את המצב עבור האדם המדוכא. טיפול מקצועי, לעומת זאת, במיוחד כאשר הוא נעשה על ידי מטפל או מטפלת המתמחים בדיכאון, כמו יעל שלזינגר, למשל, יכול לשפר את המצב בהרבה.
הפרעה זו מתאפיינת בנדודי שינה, קושי להירדם, יקיצות מרובות בשעות לא שגרתיות עם חוסר יכולת לשוב ולהירדם מחדש. חשוב להדגיש נדודי שינה לכשעצמם, אינם בהכרח מעידים על דיכאון, אך כשנדודי השינה הופכים לדבר שבשגרה, ובפרט אם הם מלווים בסימני דיכאון נוספים, אמורה התופעה להדליק נורות אזהרה.
במישור הפיזיולוגי כוללים התסמינים הפרעות אכילה ושינויים דרסטיים בדפוסי האכילה ובמשקל (ירידה חדה בתיאבון או אכילה כפייתית), הפרעות במערכת העיכול, חולשה ועייפות מתמדת. במישור הקוגניטיבי ניכרת ירידה בריכוז ובזיכרון וקיים קושי בקבלת החלטות, בעוד שבמישור הרגשי מתבטא הדיכאון בראיית עולם פסימית וקודרת, אדישות, ייאוש ואיבוד כל תקווה.
בנסיבות הללו, ההסתייעות באנשי מקצוע, לא זו בלבד שיש בה בכדי לעצור את הסבל של הלוקה בדיכאון וסביבתו הקרובה, אלא שהיא עשויה למנוע התדרדרות למצבים אבדניים.
לדיכאון דרגות שונות, ולא כל דכדוך או התכנסות בעצמך מהווים סימני דיכאון. בדיכאון, התופעות הללו שוות ומופיעות בתדירות גבוהה, או, לחילופין, ברציפות. רמת הפגיעה של התסמינים באורח חייו השוטף של הלוקה בדיכאון, היא זו שתמקם את עצמת הדיכאון שהוא חש על סקאלת הדיכאון והיא זו שתגדיר את עוצמת הדיכאון ואם צריך טיפול בחרדות ופחדים. למשל, אנשים הלוקים בדיכאון קליני, מסתגרים בעצמם באופן קבוע, כמעט ואינם עוזבים את ביתם, הם חסרי שמחת חיים ושום דבר איננו מצחיק או משמח אותם. לעיתים, במקום "להתמודד" עם העולם, הם יעדיפו להישאר במיטתם ולא לצאת ממנה במשך תקופות ארוכות. חשוב לדעת - דיכאון ניתן לטיפול. כך שאם נדמה לכם שאתם, או מישהו בסביבתכם הקרובה לוקה בדיכאון, שיחה עם איש ממקצוע הינה הצעד הנכון.
הפסיכולוגית הקלינית ד"ר יעל שלזינגר מסבירה שלהבדיל מדכדוך, המהווה תגובה נורמלית טבעית למצבי חיים מסוימים ועתיד לחלוף כעבור זמן סביר, סימני דיכאון אינם אפיזודה חד פעמית שחולפת מאליה, אלא דורשים הפנייה לסיוע מקצועי.
יתירה מכך, הביטויים "הזמן עושה את שלו" או "הזמן מרפא כל כאב" אולי נכונים במצבים של דכדוך, אולם במקרה של דיכאון הזמן הוא לרועץ, תוף שהתסמינים עלולים להחריף ככול שנוקף הזמן ללא טיפול.
לפיכך, במידה ומי מהסובבים אתכם מפגין סימני דיכאון לאורך זמן, כדאי שלא להקל ראש בעניין במחשבה שמדובר במצב בר חלוף- אלא להפנותו לעזרה! תסמיני הדיכאון עשויים לתת את ביטויים במישור וההתנהגותי, הרגשי והפיזיולוגי, כשאחד מהסממנים הקלסיים הבולטים מתייחס להפרעה בדפוסי השינה.