שמענו לא פעם על מכון גסטרו, אבל האם אנו יודעים הכל עליו? מה נמצא בהגעה לשם ומה בדיוק מתבצע במסגרתו? ד"ר אולגה ברקאי עושה סדר בדברים.
במאמרים קודמים, התייחסנו לתופעות המחייבות את ערנותנו בכל הקשור לשמירה על בריאות מערכת העיכול. לעתים, אלה תופעות חריגות שאיננו חווים במהלך התקין של שגרת היום יום. סממנים כמו: כאבי בטן בעוצמה ובתדירות חריגות, צואה דמית, ירידה במשקל ועוד, חייבים להדליק אצלנו נורות אזהרה. החובה שלנו היא לפעול ללא דיחוי לייעוץ ולזימון תור אצל גסטרואנטרולוג, שבמידת הצורך יפנה אותנו אל מכון גסטרו.
מה מתבצע במכון?
במכון מתבצעות פעולות אבחון וטיפול של ממצאים חולניים בדרכי העיכול העליונות והתחתונות.
לרוב מדובר בפעולות אנדוסקופיות, במהלכן מוחדר צינור עם מצלמת וידאו לתוך מערכת העיכול, דרך הפה או פי הטבעת. מכוני הגסטרו המודרניים מצוידים בכל האמצעים הטכנולוגיים להבטחת ביצוע איכותי ובטוח של פעולות אנדוסקופיות.
מידע מקדים
במועד קביעת תור לבדיקה אנדוסקופית, המטופל יקבל הוראות הכנה מפורטות בדף מודפס, ו/או יופנה לאתר אינטרנט. באתר, הוראות ההכנה מופיעות בצורה מונגשת יותר. הוראות ההכנה כתובות בצורה ברורה, אך חשוב שלנו כמטופלים תהיה אפשרות לשאול שאלות שמנקרות בנו. לכן, כל שאלה או היסוס שלנו חייבים להישאל ולקבל מענה. בדרך כלל, ניתן להפנות את השאלות לאחד מאנשי הצוות.
למרות שהמטופל כבר קיבל מהרופא המפנה למכון מידע מוקדם, הוא יקבל במקום מידע נוסף ומפורט יותר על ההתנהגות שלפני ואחרי הבדיקה. הדגש בסיום הבדיקות יהיה על התנהגות הגוף לאחר הבדיקה; ממה להימנע ועל מה להקפיד, דיווח על תופעות לוואי וכד'. הכוונה טובה תסייע לנו להגיע לשלב הבדיקה המעשי עם מינימום חרדה ומקסימום ידע.
ההכנה שלפני
הצלחת בדיקה אנדוסקופית תלויה בראש ובראשונה בהכנה נאותה. לכן מכווין המכון את המטופל עוד בשלב המקדים של הכנה לבדיקה. ההכנה תלויה בסוג הבדיקה ושעת ביצועה. יתרה מכך, לקולונסקופיה למשל, יש 3 סוגי הכנה שונים שמבוססים על תרופות הכנה שונות. כל סוג ספציפי של הכנה נקבע על ידי הגסטרואנטרולוג המבצע את הפעולה. הוא עושה זאת בהתחשב בגיל המטופל, מחלות הרקע, תרופות שהוא נוטל באופן קבוע ועוד.
את ההכוונות והבדיקות מבצע צוות רפואי מיומן. מעצם הגדרתו כמכון, הצוות מהווה מעטפת מקיפה לכלל הבדיקות והטיפולים המתבצעים בתחום הגסטרואנטרולוגיה.
הצוות כולל פרט לרופא גסטרואנטרולוג, אחות מסייעת במהלך הפעולה ואחות משגיחה על המטופל במהלך ולאחר הפעולה. בנוסף, הצוות כולל מזכירה רפואית העוזרת בארגון הפניות/קבלת אישורים או התחייבויות, וכן טכנאי מכשור המופקד על חיטוי ושמירה של תקינות מכשירים אנדוסקופיים.
ההכנה לבדיקה, הבדיקה והתאוששות המטופל נעשות תוך שמירה והקפדה על מקצועיות וצנעת הפרט. בהקשר לכך, חשוב לוודא היררכיה ברורה וותק תפקידי של העוסקים במלאכה. חשוב גם לוודא כי הדמות הבכירה במקום מהווה אוטוריטה בתחום. אם ניקח למשל מכון מתחום רפואי אחר, כמו מכון להסרת משקפיים בלייזר, הרי שלא נטיל ספק במיומנות הצוות הרפואי במקום; עדיין, בשביל השקט הנפשי שלנו, נרצה שהטיפול יתבצע תחת ידיו של הבכיר בצוות. כך בדיוק פני הדברים גם בטיפולי גסטרונאנטרולוגיה.
לכן מומלץ לא רק לוודא שבצוות יש רופא ו/או רופאה בכירים בעלי ותק ניהולי וביצועי, אלא גם לוודא כי מנהל המכון עצמו מבצע בדיקות מעבר לתוארו כמנהל המוסד.
ד"ר אולגה ברקאי משמשת כיום כמנהלת מכון גסטרו בביה"ח ברזילי באשקלון. בעברה ניהלה מכון לאנדוסקופיה פולשנית בביה"ח רבקה זיו. 19 שנות הניסיון שלה בגסטרואנטרולוגיה, לצד התמחותה בבית החולים של אוניברסיטת אינדיאנה – בית חולים המוגדר כאחד המובילים בעולם בתחום הגסטרוסקופיה - מיקמו אותה בחזית התחום.
בריאות איתנה לכולנו.