בספר החוקים של ישראל התקבלו ב1962 חוקים ותקנות המסדירים את אופן מינוי אפוטרופוס וכל ההליכים הנוגעים לאפוטרופסות.
אפוטרופוס הנו מושג מתרבות יוון העתיקה אשר משמעותו על פי הוויקיפדיה "ממונה". על פי רוב היה מקובל, בעת העתיקה, למנות למי אשר אינו מסוגל להיות אחראי לענייניו אדם שיהווה גורם מיצג ומתווך, בין האדם שהוגדר חסר ישע לבין הרשויות השונות וגורמי החברה מסביב.
גם כיום ניתן מגדיר החוק את קיומו של אפוטרופוס לגוף ואפוטרופוס לרכוש על סמך ההנחה הבסיסית שמתפקידו לייצג ולדאוג לאינטרסים של חסר הישע ללא קשר לגילו או מצבו המשפחתי. לעתים על פי הנחיות בתי משפט ימונה עורך דין ירושה כאפוטרופוס למי מהיורשים שהוגדרו כחסרי ישע.
מכאן שגם חסרות ישע הנו מצב הנובע מהגדרות החוק ולהגדרה זאת השלכות מעשיות הן בחיי היומיום והן מול גורמים רשמיים.
אפוטרופוס לגוף - ימונה כאשר מסיבות כאלה ואחרות אין האדם מסוגל לקבל החלטות באשר לגופו והטיפול בו וזאת מאחר שמבחינה פיזית הנו חולה, דעתו אינה צלולה או שמסיבות כאלה ואחרות אינו מסוגל לקבל בעצמו החלטות לגבי גופו, דרכי טיפול וכל החלטה הנוגעת לגופו הפיזי. לעתים גם מי שהוגדר כחסר ישע בשל בעיות נפשיות או שכליות ואין באפשרותו לקבל את ההחלטות המיטביות בנוגע לו עצמו ולגופו או משהוגדר על ידי מערכת החוק כמי ששיקול דעתו אינו מאפשר לו לקחת החלטות אלו. ימונה לאדם זה אפוטרופוס לגוף אשר מתפקידו לקבל החלטות הנוגעות לדרכי טיפול בגופו הפיזי והנפשי. קימים מקרים בהם עורך דין ירושה יקח על עצמו את התפקיד על מנת להקל על בני המשפחה הקרובים.
אפוטרופוס לרכוש - ימונה כאשר מסיבות כאלה ואחרות נבצרת מהאדם היכולת לקבל החלטות הנוגעות לרכושו ומשסבר בית המשפט, שראוי שימונה גורם שיפקח וישמור, על האינטרסים של האדם הנוגעים לרכושו וייצגו מול הגורמים השונים כולל לעתים יורשיו החוקיים. לפעמים כאשר יחוש בית המשפט שהדבר מתחייב ימנה עורך דין ירושה לתפקיד
חסרי ישע שלהם אפוטרופוס לגוף ואפוטרופוס רכוש הינם ראשית תינוקות וילדים, שטרם הגיעו לגיל בו החוק חל עליהם ומכאן המושג אפוטרופסות טבעית, שהנה חלק מתפקידי ההורות הטבעיים בחברה שלנו. ההורה הוא האפוטרופוס על ילדיו עד הגיעם לגיל תחולת החוק. קימים מקרים חריגים בהם יוצאו ילדים מחזקת הוריהם ובית המשפט ימנה אפוטרופוס זמני או קבוע במקומם.
מקרים שבהם אין ההורים הטבעיים של התינוק, הילד, הנער, מתפקדים באופן מלא או שמסיבות כאלה ואחרות הם אינם בנמצא. אזי ממונה אפוטרופוס מטעם המדינה באמצעות רשויות הרווחה ובאישור בית המשפט. לעתים מועבר ילד למשמורת זמנית או אפילו אימוץ ואז משפחתו החדשה מהווה את האפוטרופוס שלו. במקרה שקטין הוגדר חסר ישע, הרי שאם לא נמצאו לו הורים, ימונה אפוטרופוס לגוף ואפוטרופוס לרכוש במידה וקיים רכוש כזה.
הגדרתו של אדם כחסר ישע נובעת מחוסר יכולת זמנית או קבועה לקבל החלטות הנוגעות הן לגופו והן לרכושו. כאשר אדם הינו בגיר ומתעורר צורך במינוי אפוטרופוס, לעתים הנו אפוטרופוס לגוף ואפוטרופוס לרכוש, אולם ניתן לבצע הפרדה ולמנות שני גורמים נפרדים. אחד שיתפקד כאפוטרופוס לרכוש והשני לאפוטרופוס לגוף.
אנו עדים להפרדה זאת כאשר מדובר בבגיר או קטין שהנם בעלי רכוש ומסבות כאלה או אחרות הוגדרו כחסרי ישע שיש למנות להם אפוטרופוס.