פרופסור יהודה אדלר- כמה חשובה התזונה בגיל המבוגר!

כמה חשובה הזונה בגיל המבוגרתת-תזונה, על הגדרותיה השונות, מצויה בשיעור גבוה בקרב קשישים. המצב מתבטא גם במחסורים תזונתיים סגוליים אך לא רק. השלכות תת-תזונה באות לידי ביטוי במערכות הגוף השונות, וכן בסיבוכים רפואיים ובאשפוזים, המעלים את סבלם של הקשישים ומשפחותיהם מחד ואת עלות שירותי הבריאות מאידך.

 

העלייה בתוחלת החיים הביאה עמה עליה משמעותית באחוז הקשישים באוכלוסייה. הצפי לעתיד מעיד כי ילדים הנולדים בתקופה זו יכולים להגיע לגיל 130 ואף יותר למרות העלייה בתוחלת החיים, אוכלוסיית הקשישים עדיין מוגדרת כבני 65 ומעלה. אוכלוסיית הקשישים נמצאת בסיכון גבוה לפתח חסרים תזונתיים, ועם העלייה במספר הקשישים, במיוחד בחברה המערבית, מספרם של הקשישים בסיכון ילך ויגדל. יש לציין שמחסורים תזונתיים יכולים להתרחש הן בקרב קשישים הנמצאים בעודף משקל והן באלו הנמצאים במשקל תקין או ירוד.

 

הגדרה של תת-תזונה בגיל המבוגר אינה ברורה היות והיא מערבת תחלואה, מצב נפשי, טיפול תרופתי וריבוי גורמי סיכון, וזאת בניגוד לתת-תזונה בקרב ילדים שהיא לא פעם ראשונית. ההגדרה המעודכנת ביותר הוסכמה במפגש מומחים בשנת 2012   ההגדרה כוללת את התכונות הבאות: ירידה במשקל ו/או חוסר התאמה בין הצריכה התזונתית והצרכים התזונתיים לאורך זמן ואיבוד תפקוד. הגדרות נוספות מתייחסות לאיכות תזונתית ירודה ועד צריכה מועטה, או לא מאוזנת, של מאקרו ומיקרו נוטריאנטים.

 

נתונים שנאספו ב-12 מדינות באירופה, הכוללים 4,507 קשישים מראים, שכ-46% היו בסיכון לתת-תזונה, 23% בתת-תזונה כאשר החלוקה מבחינת המיקום הייתה 5% בקהילה, 14% בבתי אבות סיעודיים ו-39% בקרב חולים בבתי חולים במצב אקוטי ו-51% מחולים בבתי חולים שיקומיים. כך שמדובר בתופעה נרחבת.  המחקר המדעי בתחום מתייחס לסיכון תזונתי בצורה חמורה עקב הסיכון הכמעט ודאי של קשישים אלו להגיע למצבי תת-תזונה עם הסיבוכים הנלווים אליהם. יותר מכך, מידת ההפיכות של המצב התזונתי היא מוגבלת, בעיקר החזרת מסת הגוף הרזה שאובדת במהלך החמרה תזונתית.

 

ב-15 שנים האחרונות מצב דלקתי אקוטי או כרוני הצטרף כשחקן מפתח הקושר בין חולי לתת-תזונה, כאשר ציטוקינים פרו דלקתיים פוגעים במצב התזונתי על ידי הפחתת תיאבון, עליה בהוצאה אנרגטית במנוחה וזירוז תהליכים קטבוליים עד הגעה למצב של קחקסיה, איבוד מסת גוף רזה, אליהם נלווית ירידה תפקודית.

 

תת-תזונה ומערכת החיסון

לתת-תזונה יש השפעה על כמעט כל תפקוד מערכת החיסון ההגנתית. Ek et al מצאו שב- 482 חולים קשישים נראתה קורלציה משמעותית בין תבחין עור לרגישות יתר ומדדים אנתרופומטריים. בקב' חולים זו, חוסר תגובה של העור היה קשור עם שיעור תמותה גבוה יותר .

 

תת-תזונה ומערכת השלד והשרירים

תת-תזונה, ובעיקר ירידה במשקל, קשורה בירידה במסת וחוזק השריר, בתפקוד שרירי מערכת הנשימה, תפקוד לקוי של המערכת החיסונית עם ירידה מוכחת בתפקוד חיסוני תאי ומתווך נוגדנים, מה שמעלה את הסיכון לתחלואה זיהומית, ירידה בתפקוד מערכת העיכול עם העברת מיקום של חיידקי המעי. בנוסף עולה הנטייה לירידה באלבומין ולעליה בגורמי דלקת וקואגולציה, המובילים לעליה בסטרס החימצוני ולפגיעה ברקמות  בשלבים המוקדמים השינויים ניתנים לייחוס למחסורים נקודתיים בחלבונים וויטמינים. מחסורים אלו ילוו עם הזמן באיבוד שריר ובתופעת הסרקופניה, אשר פוגעת בתפקוד הפיזי של הקשיש. ירידה זו מתבטאת בירידה במהירות ההליכה, חולשה וירידה בניידות. בקרב נשים נראתה עליה בנפילות ובשברים בקרב יורדות משקל, כאשר הסיכון היחסי לכל 10% ירידה במהלך 6 שנים היה 1.68.

 

שיטיון – דמנציה – פסאודמנציה 

דמנציה היא קובץ של תסמינים המצביעים בפגיעה בתפקודי המוח הפגועים, ( בעיות זיכרון, שפה, יוזמה, זיהוי, תפיסה ושיפוט)  שינוי התנהגות וירידה תפקודית.

 

אומדן מס החולים בארץ הוא כ- 120.000 ככלל בבני 60, השכיחות הינה 1% ושכיחות זו מוכפלת כל 5 שנים עם עליה בגיל.

 

קיימים תסמיני דמנציה החולפים עם הטיפול במצב הרפואי הגורם,  תסמונת הפיכה זו תוארה גם בהקשר במחסור בויטמינים B12 .

 

תזונה בגיל המבוגר

תזונה נאותה, בעיקר בגיל המבוגר, מסייעת לשמירה על הבריאות, ולהפחתת היווצרות מחלות כרוניות, תורמת לחיוניות בפעילות היומיומית, לאנרגיה ולמצב הרוח ועוזרת לשמירה על העצמאות התפקודית. 

 

עקרונות תזונה בריאה

אכלו מגוון  - כדאי לבחור מזונות מכל חמש הקבוצות בגוף הפירמידה. כדאי לגוון גם בבחירת מזונות שונים מתוך כל קבוצה במשך היום. רצוי  שכל ארוחה תכיל מזון משלוש  קבוצות מזון לפחות.

 

העדיפו מזונות המכילים סיבים: כמו דגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות.

 

העדיפו מזונות המכילים פחות מלח, למשל פחות אבקות מרק ורטבים מוכנים, פחות גבינות מלוחות, פחות מזון קנוי-מוכן, פחות חטיפים ופיצוחים מלוחים.

 

צמצמו את צריכת השומן - העדיפו מוצרי חלב ובשר רזים והשתמשו בפחות שומן בהכנת המזון. 

 

המעיטו בצריכת מזונות עשירים בשומן רווי ושומן טראנס - עוגות, עוגיות, חטיפים, בורקס, מזון מעובד קפוא (כמו: שניצל, מלאווח ועוד), רטבים.

 

המנעו מסוכרים המוספים למזון – יש להימנע בפרט ממשקאות ממותקים.

 

יש לאזן בין צריכת הקלוריות ממקור המזון לבין שריפת הקלוריות באמצעות פעילות גופנית, כדי לשמור על משקל בריא.  

 

יש להקפיד לאכול לפחות שלוש ארוחות ביום 

נמצא כי דילוג על ארוחות מהווה גורם סיכון לתת-תזונה בקרב קשישים. יש להקפיד לא לדלג על ארוחת הבוקר, אשר שוברת את צום הלילה ומונעת רעב ואכילה בלתי מבוקרת במשך היום.  

 

נכתב ע"י פרופסור יהודה אדלר

 

 

___________________________________________

 

פרסום עסקים באתר האינטרנט המלצהפרסום עסקים באתר האינטרנט "המלצה" - אינדקס עסקים מומלצים בפריסה ארצית

הקמתם עמוד עסקי מרשים? מצויין!! הגיע הזמן שעוד לקוחות חדשים ייחשפו אליו

קחו 5 דקות הפסקה והירשמו לאתר

אלפי גולשים כל יום באתר המלצה מחפשים עסקים איכותיים בתחומים שונים

ניתן להירשם עם כרטיס עסק חינמי או כרטיס עסק מקודם בתשלום

למה אתם מחכים? הירשמו והתחילו לצבור המלצות מלקוחות מרוצים

לחצו כאן להרשמה

 

רישום המלצה חדשה
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בחול